Молярна маса

Опис

Молярна маса – маса 1 моль речовини, тобто 6.02214076×1023 (Число Авогадро) структурних одиниць цієї речовини (атомів чи молекул). Зв'язок між молярною масою та атомною масою хімічного елемента – атомні маси, наведені в Періодичній системі елементів, можна інтерпретувати як масу одного атома в атомних одиницях маси (а. о. м.) або як молярну масу елемента в грамах (г/моль), тобто вони рівні чисельно, але мають різні розмірності. Молярна маса використовується в стехіометричних розрахунках. Причиною того, що молярна маса вуглецю не рівна строго 12 г/моль, є те, що в природі вуглець зустрічається в кількох ізотопах, із них два стабільні – 12С (98,93%) і 13С (1,07%) – та один радіоактивний 14С (β-радіоактивний, період напіврозпаду 5700 років), зосереджений в атмосфері та верхній частині земної кори. Ізотоп 14С утворюється постійно в стратосфері як результат взаємодії нейтронів космічного випромінювання з ядрами азоту. Молярні маси хімічних сполук можна знайти шляхом додавання молярних мас хімічних елементів (з урахуванням кратності), що входять до складу молекул цих сполук.

Науково-педагогічні публікації

Навчальні теми

Ми знайшли такі приблизні співпадіння з темами шкільної програми.

Поділіться цією сторінкою з колегами

Поширте інформацію та отримайте 5 грн на бонусний рахунок (нарахується, якщо ви зареєстрований користувач, 1 раз на добу).

  Viber  Telegram

Підпишіться на новини в Viber

Долучайтесь до Viber-каналу "Уміти вчити", у якому публікуються методичні матеріали та оголошення про нові курси, вебінари, розробки. Там немає спілкування, тож він не відволікатиме вас від роботи й відпочинку.

Зворотний зв'язок

Знайшли помилку, маєте запитання або скаргу?

"База термінів" - це безкоштовний каталог Інтернет-джерел за термінами, поняттями, явищами, який полегшує вашу щоденну роботу - підготовку до занять. Приємного використання!

Про авторське право та відповідальність: ми не перепубліковуємо жодного матеріалу, а лише подаємо посилання на першоджерела, де матеріали безпосередньо розміщені (як бібліографічний покажчик). Платформа "УМІТИ" не несе відповідальності за зміст і дотримання авторського права власниками сторонніх ресурсів. Якщо, на вашу думку, якесь посилання слід видалити з нашого каталогу, напишіть нам.