17.10 о 18:00 Zoom-тренінг "Генерування та редагування зображень за допомогою нових інструментів штучного інтелекту"(зареєструватись)

Методичні ідеї для репетиторів

Ідеї, поради

Якщо ви бажаєте стати репетитором або покращити свої результати в цій сфері, ознайомтесь із методичними ідеями, поданими на цій сторінці. 1. Індивідуалізація навчання через інтереси дітей У кожної дитини свої інтереси. Залучайте їх у змісті занять, бо це сприятиме підвищенню мотивацію до навчання. Наприклад, репетитор з біології може пояснювати генетику, звертаючись до улюблених фантастичних фільмів дитини, де проводили генетичні експерименти. Тут разом з учнем можна поміркувати: що в фільмі - реальність, а що - художня вигадка. Ідеї завдань:
  • Фізика, захоплення - спорт: розрахувати силу, яка діє на спортсмена під час стрибків з трампліна.
  • Література, захоплення - музика: проаналізувати художні засоби в піснях сучасних виконавців (література).
  • Трудове навчання, захоплення - технології: розробити власну схему роботи електричного кола, яка б виконувала конкретну практичну функцію.
2. Мікролекції + практика Кліпове мислення сучасних дітей не дозволяє довго концентруватися на одному, тому короткі лекції на 5-10 хвилин, у яких уже вбудовані практичні завдання, допоможуть утримати увагу учня та одразу переходити від теорії до практики. У великих містах діти мають ще більше інформаційного шуму навколо. Увага - важливий ресурс, який треба берегти. Наприклад, для збереження уваги репетитор з англійської мови Києва або іншого міста може коротко пояснити граматичне правило й тут же дати вправи на роботу з цим правилом. Ідеї завдань:
  • Математика: після короткого пояснювального відеоролика про відсотки розв'язати декілька завдань на обчислення знижок у магазині.
  • Астрономія: переглянути відео про планети Сонячної системи або прочитати коротку статтю та зробити порівняльний аналіз їхніх атмосфер.
  • Історія: на основі отриманої інформації про стародавній Єгипет скласти план подорожі фараона в певну точку.
3. Гейміфікація Ігрові підходи заохочують дітей до активного навчання й допомагають засвоювати навчальний матеріал більш активно. Від ігрових винагород за виконання звичайних завдань до повноцінних квестів чи рольових ігор - усе це сприяє навчанню при методично виваженій організації процесу. Ідеї завдань:
  • Математика: розіграти ситуацію в магазині, де дитина виконує роль продавця та має порахувати решту.
  • Література: розробити пошуковий квест на основі літературного твору, де гравцям потрібно шукати підказки, щоб розкрити таємницю сюжету.
  • Географія: учні в рольовій грі говорять від імені різних країн, обговорюють шляхи розв'язання екологічних проблем або презентують свої переваги порівняно з іншими країнами.
4. Різноманітне використання цифрових технологій Онлайн-дошки, симулятори, віртуальні експерименти, інтерактивні вправи допомагають наочно пояснювати матеріал, організовувати активну спільну роботу учнів. Це доречно не лише для дистанційної освіти, а й очно, якщо в учнів є доступ до гаджетів та Інтернету. Ідеї завдань:
  • Географія: створити цифрову діаграму водного циклу та пояснити етапи його проходження, вносити корективи або доповнювати створену діаграму після спільного обговорення.
  • Хімія: провести віртуальний хімічний експеримент із розчинами та скласти рівняння реакцій.
  • Інформатика: підготувати спільну презентацію (в командах) про переваги й недоліки різних джерел енергії.
5. Гнучкість Гнучкість - одна з основних переваг репетиторства. Ви можете адаптувати формат і зміст уроку до потреб і можливостей кожної дитини, подавати інформацію в найзручнішому форматі, залучати події в житті дитини. Ідеї завдань:
  • Англійська мова: створити календар запланованих подій учня на місяць, використовуючи різні часи дієслів.
  • Біологія: розробити план харчування учня на тиждень, враховуючи кількість калорій та корисні продукти.
  • Економіка: скласти бюджет для вигаданої (або реальної) подорожі з розрахунками витрат на квитки, проживання й харчування.
6. Створення власного освітнього контенту Для максимальної гнучкості та персоналізації навчання репетитори створюють власний освітній контент: відеоуроки, презентації, інтерактивні вправи тощо. Досвідчений педагог враховує потреби конкретної дитини й має чималий арсенал інструментів для швидкої розробки таких матеріалів. Ідеї завдань:
  • Фізика: підготувати відеоурок про роботу двигуна внутрішнього згоряння, враховуючи наявні знання дитини з цієї теми або на прикладі автівки батьків.
  • Українська мова: створити тест на знання фразеологізмів на основі раніше виявлених помилок учня.
  • Мистецтво: розробити презентацію про архітектурні стилі будівель навколо будинку учня.

Поділіться цією сторінкою з колегами

Поширте інформацію та отримайте 5 грн на бонусний рахунок (нарахується, якщо ви зареєстрований користувач, 1 раз на добу).

  Viber  Telegram

Підпишіться на новини в Viber

Долучайтесь до Viber-каналу "Уміти вчити", у якому публікуються методичні матеріали та оголошення про нові курси, вебінари, розробки. Там немає спілкування, тож він не відволікатиме вас від роботи й відпочинку.

Зворотний зв'язок

Знайшли помилку, маєте запитання або скаргу?

"База порад" - це каталог ідей, корисних посилань та рекомендацій з актуальних педагогічних тем, який допомагає вам знаходити нові ідеї та вирішувати методичні проблеми. Приємного використання!

Про авторське право та відповідальність: текст у цьому каталозі може бути створений людьми або нейромережами. Платформа "УМІТИ" не несе відповідальності за можливі неточності текстів, створених штучним інтелектом. Якщо, на вашу думку, слід відкорегувати вміст, напишіть нам.