Історичне минуле нашого народу. Літописні оповіді. Олександр ОЛЕСЬ. Зірка МЕНЗАТЮК

Зміст за програмою

Літописні оповіді (подавати на основі «Повісті минулих літ» у переказі В. Близнеця): «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Святослав укладає мир з греками…», «Володимир вибирає віру», «Розгром Ярославом печенігів. Початок великого будівництва в Києві. Похвала книгам» (3 твори – на вибір учителя). «Повість минулих літ» – найдавніший літопис нашого народу. Значення літописання для нащадків. Казкові й історичні мотиви літописних сюжетів. Любов руських (українських) князів до своєї землі, їхня сила духу, воля, благородство, сміливість, рішучість, вірність тощо. ТЛ: літопис. МЗ: доба Русі-України (історія України). МК: ілюстрація Георгія Якутовича до «Повісті минулих літ» (образотворче мистецтво); пам’ятний знак Василя Бородая «Засновникам Києва», пам’ятник Володимиру В. Демута-Малиновського (скульптура), ораторія Лесі Дичко «І нарекоша ім’я Київ» (музичне мистецтво). СЛ: Ірина Цілик. «МІСТОрія однієї дружби». Олександр ОЛЕСЬ. «Заспів», «Україна в старовину», «Похід на Царгород», «Ярослав Мудрий» (із кн. «Княжа Україна») (2 на вибір учителя), «Микита Кожум’яка». Поезії з книги «Княжа Україна», їх зв’язок із літописами. Поетична оповідь про минуле нашого народу, князів Русі-України, їхню мудрість, благородство, хоробрість, любов до рідної землі. Драматичний твір на тему народної казки. Зірка МЕНЗАТЮК. «Таємниця козацької шаблі». Пригодницька повість про мандрівку історичними місцями сучасної України. Фантастичне і реальне в ній. Історичне минуле нашого народу в житті сучасної людини. Образи козаків та символіка козацької шаблі у творі. Екзотика старовинних українських замків.

Відео

Добірка навчальних і демонстраційних відеороликів з різних джерел.

Дидактичні матеріали

Добірка теоретичних і практичних навчальних матеріалів з різних джерел.

Обмін ресурсами

Знаєте ще корисні ресурси з теми? Поділіться посиланням! За кожне отримаєте 20 грн на бонусний рахунок, а за декілька - грамоту. Це не обов'язково ваші власні матеріали: будь-що з відкритих джерел.


 Щоб додати ресурс, увійдіть / зареєструйтесь на сайті.
Ольга Левковець 25.03.2024, 14:11
Інтерактивні пазли до твору "Таємниця козацької шаблі" Зірки Мензатюк
Посилання

Татьяна Шабельник 11.06.2023, 22:33
"Зірка Мензатюк". Інтерактивний аркуш з QR-кодами містить презентацію, відеоурок, аудіокнигу, тестові завдання , інтерв’ю з митцем, інтерактивні вправи, ігри, фільми , мапу думок, біографію письменниці. Можна працювати як під час офлайн -уроку, так і під час дистанційного навчання.
Посилання

Татьяна Шабельник 11.06.2023, 22:30
Документ у форматі ПДФ, який містить гіперпосилання на інші ресурси. Плакат працює в один клік. Біографія митця, тексти творів, фільми/відеоуроки, аудіокниги, аналіз творів, тестування та інтерактивні завдання - усе вміщено в одному яскравому плакаті. Достатньо просто натиснути підкреслений напис. Матеріал підготовлено за модельною навчальною програмою «Українська література. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори: Яценко Т.О., Качак Т.Б., Кизилова В.В., Пахаренко В.І. Дячок С.О., Овдійчук Л.М., Слижук О.А., Макаренко В.М., Тригуб І.А.)
Посилання

Терміни, поняття, явища

Тут ви бачите деякі терміни й поняття, пов'язані з цією темою або загалом з предметом. На сторінці кожного терміну ви побачите добірку ресурсів.



Картки вмінь

Видається офіційний сертифікат на 2 год.

Курси

З кожної цієї теми можете отримати сертифікат з зазначенням вашого предмету.

Поділіться цією сторінкою з колегами

Поширте інформацію та отримайте 5 грн на бонусний рахунок (нарахується, якщо ви зареєстрований користувач, 1 раз на добу).

  Viber  Telegram

Підпишіться на новини в Viber

Долучайтесь до Viber-каналу "Уміти вчити", у якому публікуються методичні матеріали та оголошення про нові курси, вебінари, розробки. Там немає спілкування, тож він не відволікатиме вас від роботи й відпочинку.

Зворотний зв'язок

Знайшли помилку, маєте запитання або скаргу?

"База ресурсів за класами й предметами" - це безкоштовний каталог Інтернет-джерел за класами, предметами й темами, який полегшує вашу щоденну роботу - підготовку до занять. Приємного використання!

Про авторське право та відповідальність: ми не перепубліковуємо жодного матеріалу, а лише подаємо посилання на першоджерела, де матеріали безпосередньо розміщені (як бібліографічний покажчик). Платформа "УМІТИ" не несе відповідальності за зміст і дотримання авторського права власниками сторонніх ресурсів. Якщо, на вашу думку, якесь посилання слід видалити з нашого каталогу, напишіть нам.