Нова українська література. Іван КОТЛЯРЕВСЬКИЙ. Григорій КВІТКА-ОСНОВ’ЯНЕНКО

Зміст за програмою

Суспільно-історичні, культурні обставини. Літературний процес кінця ХVIII ст. – першої половини ХІХ ст. Розвиток фольклористики, етнографії. Основні художні напрями (бароко, класицизм, романтизм, реалізм тощо). Визначні українські письменники. Іван КОТЛЯРЕВСЬКИЙ. «Енеїда», «Наталка Полтавка». Творчість І. Котляревського – новий етап у розвитку національного самоусвідомлення. Драматург і театральний діяч. Історія появи «Енеїди». Національний колорит,зображення життя всіх верств суспільства, алюзії на українську історію в поемі. Бурлескний гумор, народна українська мова. Ствердження народної моралі (картини пекла). Соціально-побутова драма «Наталка Полтавка» – перший твір нової української драматургії. Колоритні образи твору. Образ Наталки як уособлення кращих рис української жінки. Сценічне життя твору. Григорій КВІТКА-ОСНОВ’ЯНЕНКО. «Маруся». Батько української прози, один із перших у Європі «творців людової повісті» (І. Франко). Гуманізм та християнські ідеали, етнографічне тло творів. «Маруся» – перша україномовна повість нової української літератури, приклад прози із виразними рисами сентименталізму. Художнє розкриття письменником традиційних народних моральних уявлень. Утілення морального й естетичного ідеалів в образі головної героїні твору. П. Куліш про Г. Квітку.

Відео

Добірка навчальних і демонстраційних відеороликів з різних джерел.

Дидактичні матеріали

Добірка теоретичних і практичних навчальних матеріалів з різних джерел.

Обмін ресурсами

Знаєте ще корисні ресурси з теми? Поділіться посиланням! За кожне отримаєте 20 грн на бонусний рахунок, а за декілька - грамоту. Це не обов'язково ваші власні матеріали: будь-що з відкритих джерел.


 Щоб додати ресурс, увійдіть / зареєструйтесь на сайті.
Ольга Левковець 25.03.2024, 13:50
Вікторина "Упізнай героя" за драмою "Наталка Полтавка" І.Котляревського
Посилання

Галина Курилишин 02.02.2023, 22:29
Тести "Наталка Полтавка"
Посилання

Галина Курилишин 02.02.2023, 21:38
Презентація "Письменники нової української літератури"
Посилання

Людмила Опанасенко 19.09.2022, 13:41
Картка може бути використана при вивченні твору "Маруся" на уроках української літератури у 9 класі, при підготовці до ЗНО. У картці у вигляді QR-кодів подаються основні відомості: текст твору та його аналіз, презентація, відеоурок, інтерактивна вправа.
Посилання

Людмила Опанасенко 19.09.2022, 13:40
Картка може бути використана при вивченні твору "Наталка Полтавка" на уроках української літератури у 9 класі, при підготовці до ЗНО. У картці у вигляді QR-кодів подаються основні відомості: текст твору та його аналіз, презентація, відеоурок, інтерактивна вправа.
Посилання

Людмила Опанасенко 19.09.2022, 13:35
Картка може бути використана при вивченні твору "Енеїда" на уроках української літератури у 9 класі, при підготовці до ЗНО. У картці у вигляді QR-кодів подаються основні відомості: факти про автора, аналіз твору, презентації, відеоматеріали.
Посилання

Терміни, поняття, явища

Тут ви бачите деякі терміни й поняття, пов'язані з цією темою або загалом з предметом. На сторінці кожного терміну ви побачите добірку ресурсів.



Картки вмінь

Видається офіційний сертифікат на 2 год.

Курси

З кожної цієї теми можете отримати сертифікат з зазначенням вашого предмету.

Поділіться цією сторінкою з колегами

Поширте інформацію та отримайте 5 грн на бонусний рахунок (нарахується, якщо ви зареєстрований користувач, 1 раз на добу).

  Viber  Telegram

Підпишіться на новини в Viber

Долучайтесь до Viber-каналу "Уміти вчити", у якому публікуються методичні матеріали та оголошення про нові курси, вебінари, розробки. Там немає спілкування, тож він не відволікатиме вас від роботи й відпочинку.

Зворотний зв'язок

Знайшли помилку, маєте запитання або скаргу?

"База ресурсів за класами й предметами" - це безкоштовний каталог Інтернет-джерел за класами, предметами й темами, який полегшує вашу щоденну роботу - підготовку до занять. Приємного використання!

Про авторське право та відповідальність: ми не перепубліковуємо жодного матеріалу, а лише подаємо посилання на першоджерела, де матеріали безпосередньо розміщені (як бібліографічний покажчик). Платформа "УМІТИ" не несе відповідальності за зміст і дотримання авторського права власниками сторонніх ресурсів. Якщо, на вашу думку, якесь посилання слід видалити з нашого каталогу, напишіть нам.