Завдання економічної науки та її значення в житті суспільства і людини. Зміст основних економічних явищ та процесів

Зміст за програмою

Економіка як сфера життєдіяльності людей і об’єкт економічного дослідження. Економіка як наука для вирішення основної проблеми суспільства: забезпечення задоволення зростаючих потреб людей за обмежених виробничих ресурсів. Предмет економічної науки. Як розвивалась економічна наука: визначальні економічні ідеї. Внесок лауреатів Нобелівської премії з економіки в розвиток економічної науки. Етапи і методи економічного дослідження. Хто стає учасником (суб’єктом) економічних відносин та з приводу чого вони виникають. Економічні закони, їх використання та обґрунтованість рішень уряду. . Економічні знання для правильних рішень людини у споживанні, у виборі сфери діяльності, у підприємництві, у спілкуванні з органами влади. Економічні знання і громадянська позиція особи. Значення економічної науки в умовах сучасної України. Позитивна та нормативна економіка. Зв’язки економічної науки з іншими науками: правом, психологією, соціологією, географією, математикою та інформатикою.

Виробництво: зміст, організаційні форми, структура та інфраструктура. Вплив виробництва на довкілля. Ресурси виробництва: земля, праця, капітал, здатність до підприємницької діяльності, інформація. Фактори виробництва. Продукт (результат) виробництва: його структура та призначення. Економічна ефективність: зміст та способи оцінювання. Показники ефективності використання ресурсів виробництва. Технологічні уклади виробництва: реміснича технологія, машинне (індустріальне) виробництво, виробництво постіндустріального суспільства та нова економіка знань. Ресурсоощадні технології. Споживання: зміст, організаційні форми, структура та інфраструктура. Розподіл та обмін: зміст, основні форми, структура та інфраструктура. Взаємозв’язок основних сфер економіки: виробництва, обміну, розподілу та споживання.

Відео

Добірка навчальних і демонстраційних відеороликів з різних джерел.

Дидактичні матеріали

Добірка теоретичних і практичних навчальних матеріалів з різних джерел.

Обмін ресурсами

Знаєте ще корисні ресурси з теми? Поділіться посиланням! За кожне отримаєте 20 грн на бонусний рахунок, а за декілька - грамоту. Це не обов'язково ваші власні матеріали: будь-що з відкритих джерел.


 Щоб додати ресурс, увійдіть / зареєструйтесь на сайті.
Ще немає. Станьте першими!

Терміни, поняття, явища

Тут ви бачите деякі терміни й поняття, пов'язані з цією темою або загалом з предметом. На сторінці кожного терміну ви побачите добірку ресурсів.



Картки вмінь

Видається офіційний сертифікат на 2 год.

Поділіться цією сторінкою з колегами

Поширте інформацію та отримайте 5 грн на бонусний рахунок (нарахується, якщо ви зареєстрований користувач, 1 раз на добу).

  Viber  Telegram

Підпишіться на новини в Viber

Долучайтесь до Viber-каналу "Уміти вчити", у якому публікуються методичні матеріали та оголошення про нові курси, вебінари, розробки. Там немає спілкування, тож він не відволікатиме вас від роботи й відпочинку.

Зворотний зв'язок

Знайшли помилку, маєте запитання або скаргу?

"База ресурсів за класами й предметами" - це безкоштовний каталог Інтернет-джерел за класами, предметами й темами, який полегшує вашу щоденну роботу - підготовку до занять. Приємного використання!

Про авторське право та відповідальність: ми не перепубліковуємо жодного матеріалу, а лише подаємо посилання на першоджерела, де матеріали безпосередньо розміщені (як бібліографічний покажчик). Платформа "УМІТИ" не несе відповідальності за зміст і дотримання авторського права власниками сторонніх ресурсів. Якщо, на вашу думку, якесь посилання слід видалити з нашого каталогу, напишіть нам.