Айсберг

Опис

Айсберг (від нім. Eisberg – льодова гора) – плавуча льодова гора великих розмірів. Висота айсбергу над водою може досягати 100 м, довжина – сотень кілометрів. Як правило, айсберги відколюються від шельфових льодовиків Антарктиди, утворюючи столоподібні плавучі острови. Айсберги, що утворюються від льодовиків Гренландії, мають скелеподібну форму. На відміну від крижин, що також є масами плавучого льоду, але утворюються від відносно тонких (переважно до 2 м) суцільних поверхонь морського льоду з включенням крапель солоної води. Оскільки густина прісного льоду становить 920 кг/м³, а середня густина приполярної морської води – близько 1025 кг/м³, то близько 90 % обсягу айсберга знаходиться під водою, а 10 % – над. Від цього пішов вираз “верхівка айсбергу”, який означає труднощі або проблеми, які є частиною набагато більшої біди. Багаторічні снігопади та ущільнення снігового покриву збільшують альбедо поверхні та приводять до “росту” поверхні айсберга. Але занурена частина все одно з часом приходить до термодинамічної рівноваги з морською водою, тобто остаточно тане.

Картки вмінь

Видається офіційний сертифікат на 2 год.




Поділіться цією сторінкою з колегами

Поширте інформацію та отримайте 5 грн на бонусний рахунок (нарахується, якщо ви зареєстрований користувач, 1 раз на добу).

  Viber  Telegram

Підпишіться на новини в Viber

Долучайтесь до Viber-каналу "Уміти вчити", у якому публікуються методичні матеріали та оголошення про нові курси, вебінари, розробки. Там немає спілкування, тож він не відволікатиме вас від роботи й відпочинку.

Зворотний зв'язок

Знайшли помилку, маєте запитання або скаргу?

"База термінів" - це безкоштовний каталог Інтернет-джерел за термінами, поняттями, явищами, який полегшує вашу щоденну роботу - підготовку до занять. Приємного використання!

Про авторське право та відповідальність: ми не перепубліковуємо жодного матеріалу, а лише подаємо посилання на першоджерела, де матеріали безпосередньо розміщені (як бібліографічний покажчик). Платформа "УМІТИ" не несе відповідальності за зміст і дотримання авторського права власниками сторонніх ресурсів. Якщо, на вашу думку, якесь посилання слід видалити з нашого каталогу, напишіть нам.