Як розвивати критичне мислення учнів?

Ідеї, поради

Ось деякі ідеї, які можуть допомогти вчителям розвивати критичне мислення учнів:
  • Залучення до дискусій. Учителі можуть створювати ситуації для дискусій і дебатів на уроках, де учні зможуть висловлювати свої думки, викладати свої аргументи та вчитись сприймати різні точки зору.
  • Стимулювання пошуку доказів. Учні можуть вивчати докази, які підтримують різні точки зору. Учителі можуть створювати завдання, де потрібно знайти та проаналізувати джерела інформації.
  • Розв'язання проблем. Можна розв'язувати реальні проблеми, які існують в шкільному оточенні. Учні можуть працювати в групах та обговорювати різні підходи до розв'язання проблем.
  • Порівняння та контраст. Учні можуть вчитися розрізняти схожі й відмінні риси різних об'єктів, понять та ідей. Наприклад, різні висловлювання різних людей про одну й ту ж подію.
  • Критичний аналіз тексту. Учителі можуть навчити учнів аналізувати текст, шукаючи підтвердження або спростування тези. Загалом це є хорошою звичкою - не довіряти публіцистичному тексту та мати потребу перевірити факти. Потрібно вміти виокремлювати головну інформацію з текстів та джерел і визначати її важливість.
  • Допомога учням у розробці своїх думок. Учні можуть навчитися якісніше формулювати свої думки та аргументи, що допоможе швидше знаходити потрібну інформацію, об'єктивніше робити власні висновки з того чи іншого питання.
  • Розвиток критичного мислення через технології. Спеціалізовані веб-сайти, відео та інтерактивні програми допоможуть учням розвивати критичне мислення й аналітичні навички.
  • Критичне мислення через мистецтво. Учителі можуть використовувати мистецькі проєкти, такі як малюнки, колажі чи скульптури, які допоможуть учням розвивати критичне мислення й креативні навички. У цих проєктах можуть розкриватися якісь факти, ставлення до них тощо.
  • Рольова гра. Рольові ігри на уроках, наприклад, судове засідання чи побутова ситуація, дозволяють учням розігрувати різні сценарії та думки, а також вивчати різні точки зору й погляди на проблеми.

Курси підвищення кваліфікації

Курси на 4 або 30 год., які можна пройти коли завгодно (переглядайте матеріали безкоштовно або придбайте повний доступ з сертифікатом).

Вебінари

Вебінари в записі можна пройти коли завгодно (переглядайте запис безкоштовно або придбайте повний доступ з сертифікатом).

Поняття й терміни

Добірки Інтернет-ресурсів за термінами, поняттями, явищами (користуйтесь повністю безкоштовно).

Теми за програмою

Добірки Інтернет-ресурсів за темами шкільної програми (користуйтесь повністю безкоштовно).

Поділіться цією сторінкою з колегами

Поширте інформацію та отримайте 5 грн на бонусний рахунок (нарахується, якщо ви зареєстрований користувач, 1 раз на добу).

  Viber  Telegram

Підпишіться на новини в Viber

Долучайтесь до Viber-каналу "Уміти вчити", у якому публікуються методичні матеріали та оголошення про нові курси, вебінари, розробки. Там немає спілкування, тож він не відволікатиме вас від роботи й відпочинку.

Зворотний зв'язок

Знайшли помилку, маєте запитання або скаргу?

"База порад" - це каталог ідей, корисних посилань та рекомендацій з актуальних педагогічних тем, який допомагає вам знаходити нові ідеї та вирішувати методичні проблеми. Приємного використання!

Про авторське право та відповідальність: текст у цьому каталозі генерується нейромережами (авторів-людей немає), тому платформа "УМІТИ" не несе відповідальності за можливі неточності текстів, створених штучним інтелектом. Якщо, на вашу думку, слід відкорегувати вміст, напишіть нам.